Μουσική: «Παίρνοντας συνέντευξη από ένα χημικό στοιχείο»

Στα πλαίσια της εργασίας «Παίρνοντας συνέντευξη από ένα χημικό στοιχείο»της Χημείας της Γ΄Γυμνασίου συζητήσαμε στην τάξη για τις διάφορες εξαρτησιογόνες ουσίες και τα βασικά χημικά στοιχεία από τα οποία αποτελούνται. Παρακολουθήσαμε ένα βίντεο-ντοκιμαντέρ για την κοκαϊνη και τις επιπτώσεις της στον άνθρωπο.

Ο μαθητής του Γ4 Επαμεινώνδας Τσότσος επέλεξε να συνθέσει ένα μουσικό κομμάτι βασισμένο στον χημικό τύπο της κοκαϊνης και μας το παρουσίασε. Παρακάτω μας εξηγεί πώς το εμπνεύστηκε:

Έχουμε τον χημικό τύπο C17H21ΝΟ4 ο οποίος είναι ο χημικός τύπος της κοκαΐνης.

Για να βρούμε τα μετρήματα του κομματιού (τα οποία στην μουσική γράφονται ως κλάσματα) παίρνουμε τον μαζικό αριθμό του κάθε χημικού στοιχείου της ένωσης και το χρησιμοποιούμε ως τον αριθμητή του κλάσματος αυτού. Ως παρανομαστή κρατάμε το 8 που είναι συχνό στην μουσική

π.χ. C (άνθρακας) έχει μαζικό αριθμό 12 οπότε το μέτρημά μας θα είναι  12/8 .

Για να βρούμε τις συγχορδίες του κομματιού παίρνουμε τον ατομικό αριθμό του κάθε χημικού στοιχείου και το χρησιμοποιούμε ως βαθμίδα στην κλίμακα Cm (διότι C είναι το πρώτο στοιχείο στην χημική μας ένωση).      Π.χ. C (άνθρακας) έχει ατομικό αριθμό 6 οπότε παίρνουμε την επιδεσπόζουσα ή οποία στην Cm είναι η Abm.

Οπότε κάθε φορά που υπάρχει ο άνθρακας εμείς θα έχουμε μέτρημα 12/8 και μια Abm για συγχορδία.

Τώρα για την σειρά με την οποία θα χρησιμοποιήσουμε τα μετρήματα πήραμε τη σειρά αρίθμησης της ανθρακικής αλυσίδας .