Εκδρομή στο Διδυμότειχο

Την Παρασκευή 29-03-2019 οι μαθητές της Δευτέρας τάξης, με συνοδούς καθηγήτριες τις κυρίες Καφετζοπούλου, Μπίτου, Φουντά και Χατζηκωνσταντή, επισκέφτηκαν το Διδυμότειχο στα πλαίσια των μαθημάτων της Ιστορίας και των Θρησκευτικών.
Πρώτος σταθμός μας ήταν ο Ιερός Καθεδρικός Ναός της Παναγίας Ελευθερώτριας. Εκεί μας υποδέχτηκαν δύο ιερείς και μας μίλησαν για την ιστορία του ναού και της πόλης του Διδυμοτείχου. Μας εντυπωσίασε η αγιογράφηση, ο ψηφιδωτός τρούλος και το επίχρυσο τέμπλο, καθώς και η συνομιλία με τον Ιερέα συριακής καταγωγής του οποίου τα ελληνικά ήταν πράγματι αξιοθαύμαστα.
Ακολούθησε το Στρατιωτικό Μουσείο, όπου εντυπωσιακότερο έκθεμα ήταν κατά γενική ομολογία τα όπλα και τα διαφόρων ειδών άρματα, ενώ και η ξενάγηση από τους οπλίτες που υπηρετούν στο μουσείο ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστική.
Στην Πινακοθήκη το ιδιαίτερο ύφος του ζωγράφου κ. Ναλμπάντη αλλά και η απεριόριστη θέα από το (ισόγειο από την πλευρά του δρόμου αλλά διώροφο στην πίσω πλευρά) παραδοσιακό κτίσμα κέρδισαν το ενδιαφέρον μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Διδυμοτείχου έθεσε στη διάθεσή μας την ιστορικό κ. Ευθυμία Δερμανοπούλου, που μας συνόδευσε στην περιήγησή μας στην Πινακοθήκη και αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.
Η προβλεπόμενη επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο δεν υλοποιήθηκε, γιατί υπήρξε κακή συνεννόηση ανάμεσα στην υπεύθυνη Βυζαντινή Εφορεία Αλεξανδρούπολης (που είχε ενημερωθεί και προγραμματίσει την επίσκεψη του σχολείου μας) και στους φύλακες του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου που θα έπρεπε να μας περιμένουν. Επιφυλασσόμαστε για την επόμενη επίσκεψη!
Επιστρέψαμε στην Ξάνθη γεμάτοι εικόνες!
Διδυμότειχο